maanantai 5. lokakuuta 2009

Kenialaisuus

Hulluutta on täällä.

Aikakäsitys:

Mehän suomalaiset ollaan totuttu elämään kellon mukaan ja olemaan ajoissa paikalla. Täällä ei ihan niin ole. Esimerkiksi avajaisseremonian oli tarkoitus alkaa 8.30, mutta kenialaisittain tapahtuma alkoikin jotakin puolitoista tuntia myöhemmin, ja tietty venyi sitten myös jotakuinkin yhtä kauan suunniteltua pitempään. Pikkuhiljaa alkaa tottumaan siihen että täkäläisillä ei todellakaan ole kiire mihinkään eikä täällä edes pahoitella sitä, jos aikataulusta ollaan jäljessä. Saa aina miettiä, että jos jonkun on tarkoitus alkaa johonkin tiettyyn aikaan niin monelta se oikeasti alkaa.
Alkaa pikkuhiljaa raivostuttaman se, että kun itse täsmällisenä suomalaisena on hyvissä ajoin paikalla, niin joutuu sitten odottelemaan ja pyörittelemään peukaloita. On siis herännyt ihan turhan aikaisin. Sekös ainakin allekirjoittanutta kyrsii.

Vieraanvaraisuus:

Täällä pörrää lähestulkoon jatkuvasti joku ympärillä varmistaen että kaikki on varmasti hyvin ja että kaikki mahdolliset toiveemme ja tarpeemme ovat tyydytetyt. Aamupalalla on aika joku herrasmies laittamassa sinulle murot kulhoon ja hedelmät lautaselle jollet ole tarpeeksi ripeä tehdäksesi sen itse. Että melkeinpä pureskellaan ruoka valmiiksi.
Täällä siis yksi setä hankki jopa Santulle puhelimen että voivat pitää sitten yhteyttä ja oli kai se ilmeisesti tarjonnut omaa konettaan ja ilmaista nettiä tietenkin. Nyt kun itse ollut vähän sairaana niin kaikki tulee tyyliin pitämään kädestä kiinni ja vaativat saattajan joka paikkaan ja vaativat käymään lääkärissä yms.
Tämä yliopiston porukka on buukannu meidän päivät täyteen erilaisia ohjelmia sairaalakierroksista swahilin tunteihin. Ohjelmaa saattaa helposti olla aamu ”kahdeksasta” ilta ”viiteen”. Hehän olisivat ihan tosi huonoja isäntiä jos eivät tarjoaisi meille kaikkea mahollista maan ja taivaan väliltä. Ainakin omasta mielestään. Kovasti tuntuvat olevan huolissaan siitä että onko meillä nyt tarpeeksi ohjelmaa ja yrittävät mahuttaa vielä lisääkin kiinnosti eli ei. Ymmärtäähän sen että he haluavat että saatais mahdollisimman paljon irti tämän reilun parin viikon aikana mutta illalla on kyllä aika sippi ja vapaapäivät on harvinaista herkkua.

Muut outoudet:

Täällähän kaikki juodaan taskulämpimänä. Siis ihan kaikki maidosta kaljaan. Lämmintä maitoa käytetään siis niin janoon kuin kahviinkin. Kahvi on siis superkuumaa. Jos tilaat jotain juotavaa, niin pitää aina erikseen pyytää se kylmänä koska muuten se tuodaan lämpimänä. Paikallisten mielestä kylmä juominen pistää paleleen. Joo ei hirveesti huoleta täällä reilun 25 asteen lämmössä pieni viilennys.

Ruoka on todella kuivaa. Läskistä ja mehukkuudesta ei ole merkkiäkään. Ja ruoka on tehty käsillä syötäväksi joten monesti esimerkiksi kanasta ei saa mitään irti normaaleilla työkaluilla. Ruoka on myös usein aika mautonta, tai ainakin suolatonta. Suomalaisen paras kaveri onkin suolapurkki ja chili-soosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti